Kurban Siz Olmayın

Kurban bayramı tatiline çıkmaya hazır mısınız?

Güneş kremi, terlik ve elbiselerinizi bavula koydunuz mu?

Tatile gittiniz, pilajda güzel bir post ile konum attınız ve artık iyi/kötü herkes evinizin boş olduğunu biliyor!!!

Şimdi tatile gitmeden önce siber güvenliğinize yönelik almanız gereken birkaç önlemli konuyu değerlendirme zamanınız geldi demektir.

Bu maddeler, siz tatildeyken sizi kötü niyetli kişiler ve cihazlara yönelik koruyacak, cihazlarınızı rahatlıkla kullanmanızı imkan sağlayacaktır.

  1. Cihazlarınızın Yedeğini Alın: Telefon ve diğer akıllı cihazlarınızın yedeğini alın, tüm verilerinizi güvenli bir cihaza yedekleyin. Böylece, cihazlarınız kaybolursa yada çalınırsa, verilerinizi kolayca yeniden elde edebilirsiniz.
  2. Lokasyonunuzu paylaşmayın: Sosyal medyalarınızdaki gizlilik ayarlarınızı gözden geçirin. Tatildeyken konum ayarlarınızı kapatın.
  3. Parola Güvenliği: Lütfen tüm akıllı cihazlarınıza şifre, pin ya da güncel teknolojiler ile erişimi aktifleştirin.
  4. Paylaşmayın: Sosyal medyada paylaştığınız güzel pilaj fotoları herkesin dikkatini çeker. Hırsızlar evinizin boş olduğu bilir.

Özellikle Sosyal Medyaya yönelik aşağıdaki maddeleri dikkate alın.

  1. ÖZEL bilgilerinizi paylaşmayınız.
  2. Güvenmediğiniz kaynaklardan bildirilen uygulamaları sosyal medya hesabınızda kullanmayınız, Kişisel bilgilerinizin çalınmasına ve dolandırıcılık uygulamalarına alet olmanıza sebep olabilir.
  3. Güvenmediğiniz linklere tıklamayınız ve uygulamalara erişim izni vermeyiniz,
  4. Kullandığınız uygulamalar arasında güvenmedikleriniz varsa kaldırın,
  5. Arkadaşlarınızın sayfalarında şüpheli mesajlarla karşılaşırsanız arkadaşlarınızı bilgilendirin,

Sosyal medya mecrasının yaygınlaşmasının bir başka nedeni de toplumsal olaylardan anında haberdar olabilme kolaylığıdır. Bu mecralar aynı okuldan mezun olan öğrenciler, aynı sitede oturan site sakinleri veya aynı derneğe üye kişilerin birbirleriyle haberleşmelerini sağlayan ideal ortamlar haline gelmiştir. Ne var ki, temelinde çok masum ve bir o kadar da yararlı olan bu iletişim ortamlarını kullanırken bazı temel güvenlik kuralları ile kendimizi ve sevdiklerimizi kötü niyetli kişilerden korumamız gerekir. Prensip edineceğimiz bu kurallar şöyle sıralayabilirim:

  1. Farkındalık: Listemizde bulunan profillerin gerçek sahiplerine ait olduğundan emin miyiz? Sosyal medya sitelerinde sahte profil üretmek hâlâ çok kolaydır.
  2. Kontrol: Gelen arkadaşlık davetlerini kolayca kabul ediyor muyuz? Sadece yazdığımız bir iletiyi “like” etti diye hiç tanımadığımız bir kişiyi arkadaş listemize eklememeli, onun hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalıyız.
  3. Profil: Bir sosyal ağ sitesinde profil oluştururken bilgilerimizi ne ayrıntıda yazıyoruz? Profil oluşturma formlarında sorulan her alanı doldururken, özel bilgilerimizin istemediğimiz kişilerin veya dolandırıcıların eline geçme riski olduğunu unutmamalıyız.
  4. Check-in: Gerçek hayatta bulunduğumuz yerleri sosyal medya ortamlarında sıklıkla işaretliyor muyuz? Eğer cevabımız “evet” ise, geçmişte hangi zaman aralığında nerelerde bulunduğumuz ve muhtemelen benzer zaman aralıklarında nerelerde olabileceğimiz başkaları tarafından tahmin edilebilir.
  5. Temizlik: Güncelliğini yitirmiş mesaj ve fotoğraflarımızı profilimizden siliyor muyuz? Profilimize kaydettiğimiz tüm mesaj ve fotoğrafları, sonsuza kadar orada kalacakmış gibi değerlendirelim ve gönderelim. Güncelliğini yitirmiş olanları silmeyi ihmal etmeyelim.
  6. E-mail: Kişisel e-mail adresimizi herkese açık şekilde yayınlıyor muyuz? Kişisel e-mail adresimiz ile profil kaydı yapmamız durumunda bu adresin istemediğimiz kişilerin eline geçme ve daha çok istenmeyen e-mail alma ihtimalini artırmış oluruz. Sadece bu işlemler için bir e-mail adresi açmamız daha güvenli olacaktır.
  7. Sahte Linkler: Arkadaşlarımızdan gelen her linki çekinmeden açıyor muyuz? Sosyal ağlarda oldukça fazla sayıda sahte link dolaş- maktadır. Bu linkler kullanılarak kişisel bilgilerimizi elde etmeye yönelik sahte adreslere yönlendirilebiliriz.

Tüm bu maddelere dikkat ederek daha güvenli bir tatile ulaşabilirsiniz.

Herkese iyi tatiller, iyi bayramlar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *